Ο χρόνος σύμμαχος της Ρωσίας: «Η Μόσχα πρέπει απλώς να περιμένει να διαλυθεί μόνη της η Ουκρανία»

c3a1decf AP24354452686046

Advertisement

Όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια, κουβαλούσαν μαζί τους και τις στολές της νικητήριας παρέλασης ενόσω πίεζαν προς το Κίεβο. Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν περίμενε μία γρήγορη νίκη, όμως αυτό που ονόμασε «ειδική στρατιωτική επιχείριση» μετατράπηκε στη μεγαλύτερη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, εκατομμύρια Ουκρανοί έγιναν πρόσφυγες και η Ρωσία απομονώθηκε από τη Δύση.

Τώρα, την ώρα που ανώτεροι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων και προετοιμάζουν το σκηνικό για τη συνάντηση κορυφής, ο Πούτιν φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να καταφέρει να πάρει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και να την κρατήσει εκτός ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε άρδην την επί τρία χρόνια πολιτική των ΗΠΑ για απομόνωση της Ρωσίας, με ένα τηλεφώνημα στον Πούτιν αλλά και με δηλώσεις με τις οποίες υποστήριζε ότι οι δυο τους συμφώνησαν «να συνεργαστούν πολύ στενά» για να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα είπε ότι κατανοεί το βασικό αίτημα του Πούτιν στο κομβικό ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο οι ΗΠΑ αλλά και άλλα μέλη της συμμαχίας είχαν προηγουμένως χαρακτηρίσει ως μη αναστρέψιμο.

«Το λέει (σ.σ. η Ρωσία) εδώ και πολύ καιρό ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τραμπ. «Και είμαι εντάξει με αυτό».

Γύρισε ο τροχός
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αφού απαίτησε από το ΝΑΤΟ να μην εντάξει την Ουκρανία στη συμμαχία και να αποσύρει τα στρατεύματά του στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ – ενέργειες οι οποίες απορρίφθηκαν από τη Δύση.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η κίνησή του ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση των συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας και την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του κατήγγειλαν την κίνησή του ως απρόκλητη επιθετική πράξη, ενώ οι Ουκρανοί την είδαν ως προσπάθεια της Μόσχας να καταστρέψει την εθνική τους κυριαρχία και ταυτότητα.

Τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στα περίχωρα του Κιέβου τις πρώτες ημέρες της εισβολής, αλλά αποσύρθηκαν ένα μήνα αργότερα εν μέσω βαριών απωλειών και επιθέσεων της Ουκρανίας στις γραμμές ανεφοδιασμού.

Οι πιο ταπεινωτικές αποτυχίες ήρθαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022, όταν μια ουκρανική αντεπίθεση ανάγκασε τη Ρωσία να υποχωρήσει από μεγάλα τμήματα της περιοχής του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά και της Χερσώνας στα νότια.

Ο τροχός γύρισε το το 2023, όταν μια ουκρανική αντεπίθεση στο νότο απέτυχε να αποκόψει τη χερσαία δίοδο της Ρωσίας προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Η Ρωσία πέρυσι σημείωσε αργά αλλά σταθερά «κέρδη» με επιθέσεις κατά μήκος του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων, ενώ το φθινόπωρο του 2024, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα περισσότερα εδάφη από την έναρξη του πολέμου.

Η Μόσχα χτύπησε επίσης τις ουκρανικές υποδομές με κύματα πυραυλικών επιθέσεων και με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της ουκρανικής παραγωγής ενέργειας.

Η Ουκρανία αντεπιτέθηκε τον Αύγουστο του 2024 με μια εισβολή στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ για να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή των δυνάμεων της Μόσχας στα ανατολικά και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να κατέχει κάποια από αυτά τα πλεονεκτήματα, αλλά λόγω των περιορισμένων πόρων της η υπεράσπιση των προπυργίων στα ανατολικά καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Τα αιτήματα της Ουκρανίας και η θέση του Τραμπ

Ενώ ο Ζελένσκι απαίτησε νωρίτερα την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από όλες τις κατεχόμενες περιοχές ως προϋπόθεση για συνομιλίες, αργότερα αναγνώρισε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να διεκδικήσει αμέσως όλα τα εδάφη του.

Είπε ότι η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – παρόλο που ο Τραμπ το απέρριψε ως «μη εφικτό» – και ο Ζελένσκι τόνισε ότι χρειάζεται αξιόπιστες δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας και μια ισχυρή ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη για να αποτρέψει τις ρωσικές επιθέσεις.

Το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν και οι επακόλουθες συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία ανέτρεψαν την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν που έλεγε: «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Κίεβο ότι απέτυχε να συνάψει μια συμφωνία με τη Μόσχα που θα μπορούσε να αποτρέψει τον πόλεμο, εξήρε τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας μέρι που είπε και ότι η Ουκρανία «μπορεί να γίνει ρωσική μια μέρα».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία αν το Κίεβο δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και επέμεινε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ απέρριψε και ένα σχέδιο συμφωνίας που προτείνουν οι ΗΠΑ και το οποίο θα έδινε στην Ουάσινγκτον ένα μεγάλο μερίδιο από τα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας ως υπερβολικά επικεντρωμένο στα συμφέροντα των ΗΠΑ και χωρίς εχέγγυα ασφαλείας για το Κίεβο.

Οι στόχοι του Πούτιν

Οι βασικοί στόχοι του Πούτιν παραμένουν σχεδόν οι ίδιοι: να παραιτηθεί η Ουκρανία από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και να επιβάλει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας για να διατηρήσει τη χώρα σε τροχιά γύρω από τη Μόσχα, αλλά επιπλέον θέλει τώρα το Κίεβο να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις τέσσερις περιοχές που έχει καταλάβει μεν η Μόσχα αλλά δεν ελέγχει πλήρως.

Είπε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να βασίζεται σε ένα σχέδιο που διαπραγματεύτηκε στις αρχές του πολέμου και το οποίο υποχρέωνε την Ουκρανία να δηλώσει ουδετερότητα, να μειώσει τον στρατό της και να προστατεύσει τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό. Οι συνομιλίες αυτές κατέρρευσαν τον Απρίλιο του 2022.

Ο Πούτιν απέκλεισε την εκεχειρία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε το Κίεβο, αλλά ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να τη δεχτεί εφόσον το Κίεβο συμφωνήσει να διεξαγάγει εκλογές μετά την κατάπαυση του πυρός.

Ο Τραμπ επανέλαβε τη γραμμή του Πούτιν ότι ο Ζελένσκι, του οποίου η θητεία έληξε πέρυσι, πρέπει να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές εν μέσω πολέμου. Ο Τραμπ κλιμάκωσε αυτή τη θέση, χθες, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ζελένσκι είναι «ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement