Οι αγρότες «πολιορκούν» τις Βρυξέλλες – Αγανάκτηση για τις πολιτικές της ΕΕ

Οι αγρότες «πολιορκούν» τις Βρυξέλλες – Αγανάκτηση για τις πολιτικές της ΕΕ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Μια ανάσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται από νωρίς σήμερα το πρωί χιλιάδες αγρότες, κυρίως από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία, έχοντας ως μοναδικό στόχο να εισακουστούν από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών- μελών που συνεδριάζουν σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι, αν και είχαν δεσμευθεί ότι θα διαδηλώσουν μέσα σε ειρηνικά πλαίσια, δεν άργησαν να βάλουν φωτιά σε σωρούς από παλέτες, να πετάξουν πέτρες, ακόμη και αυγά κατά του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, γκρέμισαν και το άγαλμα του Τζον Κόκεριλ στην πλατεία Λουξεμβούργου, ενός Βρετανού βιομήχανου που αναδείχθηκε επιτυχημένος επιχειρηματίας στο Βέλγιο. Εν τω μεταξύ, στη χώρα μας, οι αγρότες από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έφθασαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, για να να μεταφέρουν στον πολιτικό κόσμο τα αιτήματά τους αναφορικά με την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, με αφορμή και τα εγκαίνια της 30ής Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Αgrotica».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ 2
Το άγαλμα του Τζον Κόκεριλ, στην πλατεία Λουξεμβούργου, που γκρέμισαν οι αγρότες

Επί ποδός η αστυνομία

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ακροβολιστεί τόσο στο σημείο όσο και στην ευρύτερη περιοχή, δίχως να έχει χρειαστεί ακόμη να επέμβουν δυναμικά, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια με αγρότες. Οι περισσότεροι από τους αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις έξω από την Ευρωβουλή είναι νέοι σε ηλικία, πολλοί από αυτούς οικογενειάρχες, που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γη και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, χωρίς να υπολογίζουν στον «ξενοδόχο». Κι αυτός δεν είναι άλλος από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που σχεδιάζονται και αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και τους έχουν φέρει μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο: υψηλές τιμές ενέργειας, αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, πληθωρισμός και κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αφόρητης και πρωτοφανούς πίεσης, που τους οδηγεί αργά αλλά με μαθηματική ακρίβεια, αν δεν αλλάξει κάτι σε κεντρικό επίπεδο, σε αφανισμό.

Κομισιόν: Παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής

Αναγνωρίζοντας το δικαιολογημένο κύμα αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου, η Κομισιόν θέλησε να προχωρήσει χθες σε μία αντιπρόταση- «βήμα καλής θέλησης», που αφορά δύο καίρια ζητήματα: Το ένα έχει να κάνει με μια πρόταση «μερικής εξαίρεσης» για το 2024 στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και το δεύτερο με την άμεση εξέταση ενός μηχανισμού που θα βάζει φρένο στις εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ουκρανία, κυρίως πουλερικών και αυγών. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Γαλλία και τον ίδιο τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, που δεν είδε με θετικό μάτι την καθυστερημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 3
Με τα τρακτέρ τους οι αγρότες στις Βρυξέλλες

Η περιβόητη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021- 2027

Ένα από τα ζητήματα που εξοργίζει τους αγρότες είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αφορά όλες τις χώρες- μέλη της ΕΕ. Τα πράγματα, όμως, φαίνεται ότι έχουν γίνει πολύπλοκα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Λόγω των όλο και πιο έντονων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζουν σημαντικά την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα έτη 2021- 2027 τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ενώ προέβλεπε μεγαλύτερη ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, πολλά κονδύλια κατευθύνθηκαν προς την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με τον τρόπο, αυτό, όμως, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ο ίδιος ο αγρότης, ο οποίος χάνει και όσα του έχουν απομείνει και βρίσκεται κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενος».

Αθέμιτος ανταγωνισμός με την «βούλα» της ΕΕ

Η πηγή των προβλημάτων, της οργής και της αγανάκτησης των Ευρωπαίων αγροτών είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με την σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών. Οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς, αφού τα τελευταία χρόνια η ΕΕ, μέσω εμπορικών συμφωνιών, «άναψε το πράσινο φως» για εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από χώρες εκτός Ευρώπης, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις τιμές των δικών τους προϊόντων. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι Βρυξέλλες δέχθηκαν την εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων (αγροτικών και κτηνοτροφικών) χωρίς την επιβολή δασμών. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, οι αγρότες στη Γαλλία, και εν πολλοίς απ΄ άκρου εις άκρον σε όλη την Ευρώπη, ζητούν επιτακτικά τα εξής: Αναθεώρηση των κανόνων ως προς την επιβεβλημένη αγρανάπαυση του 4% της αγροτικής γης, ένταξη στις κοινοτικές προδιαγραφές των ουκρανικών προϊόντων που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην ευρωπαϊκή αγορά, επαναδιαπραγμάτευση και επανασχεδιασμός εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες (π.χ. Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή).

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement