Ποιοι και γιατί σημαίνουν πολεμικό συναγερμό στην Ευρώπη ;

ευρωπαικη ενωση

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Μπορεί η Ευρώπη να προετοιμάζεται για πόλεμο και όλα γύρω μας να κινούνται κανονικά; Μπορεί η Ουκρανία να εξελιχθεί τελικά σε αφορμή για μια ενδεχόμενη σύρραξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’  Παγκόσμιο πόλεμο; Κάποιος θα μπορούσε να κατατάξει αυτές τις ερωτήσεις στα πολλά συνομωσιολογικά σενάρια της εποχής μας. Τι συμβαίνει όμως όταν  κορυφαίοι Υπουργοί στη Γερμανία και σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ χρησιμοποιούν με μεγάλη άνεση πλέον σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τον όρο πόλεμος; Μας προετοιμάζουν για μια δύσκολη  επόμενη μέρα ή η ευρωπαϊκή διπλωματία ρίχνει το χαρτί της αποφασιστικότητας;

Προχθές κιόλας οι δηλώσεις της Υπουργού παιδείας της Γερμανίας Μπετίνα Σταρκ – Βάτσινγκερ δημιούργησαν αίσθηση με την κυνικότητά που εκφράστηκαν. Η Γερμανίδα Υπουργός δήλωσε πως: «Οι μαθητές στη Γερμανία θα πρέπει να προετοιμάστουν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν κρίσεις και καταστροφές. Η κοινωνία στο σύνολό της θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για κρίσεις, όπως μία πανδημία, φυσικές καταστροφές, αλλά και ο πόλεμος”.

Η Σταρκ – Βάτσινγκερ ανέφερε ως παραδείγματα τα σχολεία στη Βρετανία, στα οποία «πραγματοποιούνται ασκήσεις για την άμυνα του πληθυσμού», σημειώνοντας ότι η Γερμανία «πρέπει να πάρει παράδειγμα». Η υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να δομηθεί μία «χαλαρή σχέση» μεταξύ των μαθητών και των στρατιωτικών, προτείνοντας τις επισκέψεις αξιωματικών στα σχολεία ώστε να εξηγήσουν «τι κάνει ο στρατός για την ασφάλεια της χώρας». Μπορεί σε μια ανοικτή κοινωνία όπως η γερμανική να συζητιούνται όλα με άνεση, κανείς όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο η κυρία Βάτσινγκερ κάνει αυτή τη δήλωση σε μια εποχή έντονων παρασκηνιακών και προσκηνιακών κινήσεων με άξονα την Ουκρανία και μια γενικότερη διάθεση ανακατανομής  σχεδιασμών και δυνάμεων σε πολλές κρίσιμες περιοχές του κόσμου.

βατσινγκερ

 

Ο Γερμανός Υπουργός Υγείας  Καρλ Λάουτερμπαχ μιλάει  για τραυματίες πολέμου

Λίγες ημέρες πριν την ίδια ανησυχία προκάλεσε  η δήλωση του Γερμανού υπουργού υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, στην οποία υποσστήριξε ότι το γερμανικό σύστημα υγείας πρέπει να είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο ενός πολέμου.«Η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε προ ημερών  ο Γερμανός υπουργός υγείας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung εκφράζοντας φόβους για μια ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου της Ουκρανίας.

«Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος για το ενδεχόμενο που τα γερμανικά νοσοκομεία λειτουργήσουν βοηθητικά.

Στις δηλώσεις του ακόμα παρέπεμψε στις ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

λαουτερμπαχ

 

Ο Μισελ προειδοποιεί οτι είμαστε οι επόμενοι αν η Ουκρανία πέσει

Την ίδια στιγμή εις εκ των κορυφαίων  θεσμικών παραγόντων  της ΕΕ όπως ο Σάρλ Μισέλ Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δηλώσεις των τελευταίων ωρών τονίζει οτι η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να περάσει σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου» απέναντι στην απειλή που θέτει η Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και στην ιστοσελίδα Euractiv.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη με θέμα την υποστήριξη προς την Ουκρανία, γράφει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

μισελ

«Εάν δεν δώσουμε την σωστή απάντηση ως Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν δώσουμε στην Ουκρανία αρκετή βοήθεια για να σταματήσει την Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε αμυντικά έτοιμοι και να περάσουμε σε λειτουργία οικονομίας πολέμου…Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμασθούμε για πόλεμο», γράφει.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, αν και η Ευρώπη έχει κάνει βήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022 – ανάμεσά τους και η αύξηση της στρατιωτικής παραγωγικής ικανότητας κατά 50% – πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, καθώς για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει αρκετά στην ασφάλεια και την άμυνά της.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement