Νίκη-έκπληξη πέτυχε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον β΄ γύρο των γαλλικών εκλογών, την ώρα που όπως αναφέρει το Politico σε άρθρο του, η τρίτη θέση που πήρε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του προστατευόμενού της, Ζορντάν Μπαρντελά, αναμένεται να φέρει τριγμούς, αλληλοκατηγορίες και αποπομπή ηγετικών στελεχών στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση.
Η ανησυχία στη γαλλική ακροδεξιά, που μετά το μπλόκο του δημοκρατικού τόξου στην προσπάθειά της να καταλάβει την πρωθυπουργία, στρέφει το βλέμμα της στην επόμενη μεγάλη μάχη για την κατάληψη του Ελιζέ στις προεδρικές εκλογές σε τρία χρόνια, είναι μήπως η «εκκολαπτόμενη αντιπαλότητα μεταξύ μαθητή (Μπαρντελά) και δασκάλου (Λεπέν)», όπως σημειώνει το άρθρο, θα οδηγήσει στην κατάρρευση μιας από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές συνεργασίες στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας.
Πλέον το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα ηγηθεί των δυνάμεων της Ακροδεξιάς στη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας το 2027 – ή και νωρίτερα αν ο Μακρόν αποφασίσει να αποχωρήσει από το Ελιζέ πριν τη λήξη της θητείας του.
Παρά το γεγονός πωςτο ηγετικό δίδυμο της Εθνικής Συσπείρωσης έχει φροντίσει να δείξει δημοσίως ένα αρραγές μέτωπο, το νεαρό της ηλικίας του 28χρονου Μπαρντελά, η μεγαλύτερη δημοτικότητά του στη βάση του κόμματος και η αυξανόμενη ανεξαρτησία του σε θέματα πολιτικής συνιστούν σιωπηρές απειλές για την ηθική εξουσία της Λεπέν στο κόμμα. Τον περασμένο Ιανουάριο η Λεπέν αναγνώρισε τις ικανότητες του εκλεκτού της μιλώντας σε δημοσιογράφος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «του έδωσε μιαν ευκαιρία».
Ο Μπαρντελά πάντως έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι η Λεπέν είναι η «φυσική υποψήφια» της γαλλικής Ακροδεξιάς για την προεδρία κι ότι ο ίδιος δεν θα γίνει ο «Εμανουέλ Μακρόν της Λεπέν», αναφερόμενος στο πώς στράφηκε ο Μακρόν κατά του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ, προτού κατακτήσει το 2017 το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.
Σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο ρήξης των δύο, ο Ζαν Λιν Λακαπέλ, σύμμαχος της Λεπέν, το απέκλεισε. Αλλά, μιλώντας κατ’ ιδίαν με το Politico νυν και πρώην μέλη της Εθνικής Συσπείρωσης και σύμμαχοι του ηγετικού της διδύμου δεν εμφανίστηκαν και τόσο σίγουροι, σημειώνοντας την ευρύτερη απήχηση που έχει το πολιτικό μήνυμα του Μπαρντελά έναντι εκείνου της Λεπέν.