Ο πλανήτης παρακολουθεί τον «στραγγαλισμό» της Γάζας που χωρίς νερό, τρόφιμα και καύσιμα προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών.
Κανένα από τα δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ δεν πήρε την απαραίτητη πλειοψηφία ενώ οι πιέσεις για ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών πέφτουν στο κενό.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι επιδρομές στη Δ. Όχθη και κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
Το Κατάρ και άλλες χώρες πιέζουν τη Χαμάς για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν ακόμα μία συνομιλία όπου συζήτησαν και για την ασφαλή διέλευση ξένων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.
Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 2.704 παιδιά, ενώ περίπου 1.600 άτομα αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, εκ των οποίων 900 είναι παιδιά.
Διαμαρτυρία στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Ραμάλα
Συγγενείς Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ και εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιούν διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Ραμάλα. Και οι δύο ομάδες συγκεντρωμένων ενώθηκαν σε κοινή κινητοποίηση καθώς πιστεύουν ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν ασκεί την πίεση που πρέπει στο Ισραήλ.
Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται εργάζονται στην πρώτη γραμμή και ανησυχούν ότι η οργάνωσή τους δεν κάνει αρκετά.
Ζητούν από τον Ερυθρό Σταυρό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων ή τουλάχιστον να επιτρέψει σε γιατρούς και δικηγόρους να τους επισκέπτονται.
Ζητούν επίσης να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξουν αλλαγές στον νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει αυτή τη στιγμή. Παλαιότερα, αν κάποιος ζητούσε δικηγόρο, χρειαζόταν τρεις μέρες. Τώρα χρειάζονται έξι ημέρες και αυτό είναι ανησυχητικό.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι πλέον καθημερινές από τις 7 Οκτώβρη και συνοδεύονται με μπαράζ συλλήψεων.